Зовсім недавно бренд Nike відзначив свою п'ятдесяту річницю, і здається, що вже немає таких речей, про які ми не знаємо. Однак давайте спробуємо зазирнути за лаштунки історії Nike - історії, повної успіху і безпрецедентного лідерства в індустрії спортивного екіпірування, і дізнаємося 16 вражаючих фактів про компанію Nike, про які більшість з нас не мають ні найменшого поняття.

Факт #1

З 1964 року компанія Nike працювала під назвою Blue Ribbon Sports. Тоді її основним заняттям було поширення взуття японського виробника Onitsuki Tiger (сьогодні - бренд Asics). Відома всім нам сьогодні назва Nike Inc. з'явилася в 1971 році, коли компанія почала трудомістку роботу над створенням свого власного іміджу і зміцненням ринкової позиції.

Вітрина магазину Blue Ribbon Sports - першоджерела бренду Nike

Факт #2

Стартовий капітал - 1200$. Саме з такою кількістю грошей почали свій шлях Білл Боуерман (Bill Bowerman), тренер з легкої атлетики, та Філ Найт (Phil Knight), портландский бігун на середні дистанції з університету в Орегоні - засновники Nike Inc.

Засновники бренду Nike: Phil Knight (ліворуч) і Bill Bowerman (праворуч)

Факт #3

Якби Філ Найт наполіг на своїй ідеї, назва бренду звучала би "Dimension 6". Однак цю ідею відкинув перший найнятий співробітник компанії Джефф Джонсон (Jeff Johnson), запропонувавши назву Nike (оригінально звучить, як Ніка) - в честь грецької богині перемоги.

Грецька богиня перемоги - Ніка (Nike)

Факт #4

Для створення першої пари кросівок Nike було використано зовсім нестандартне обладнання - вафельница. Ця ідея прийшла в голову Боуерману в 1971 році, коли той снідав приготованими його дружиною тостами. Саме тоді Боуерман звернув увагу на типову для вафельниці форму - структурну, з осередками, і зрозумів, що саме такою має бути підошва спортивних кросівок, адже в цьому випадку вони ідеально будуть пристосовуватися до будь-якої поверхні, а значить - будуть зручними людям. Ідею було вирішено "перевірити на ділі" (для чого вафельница була забрана з кухні :)), а пізніше в 1974 році Nike отримала перший патент на свої Nike Waffle Trainer.

Вафельна підошва в кросівках Nike Waffle Trainer

Факт #5

Логотип компанії Nike залишається одним із найбільш упізнаваних в усьому світі. Проте чи знаєте Ви хто його придумав? Знаменитий свуш або галочка Nike була розроблена студенткою портландского університету Каролін Девідсон (Carolyn Davidson), а сума винагороди за її роботу склала $35 (трохи більше $200 на сьогодні). Надалі в якості додаткової винагороди Каролін надали частину асортименту компанії на загальну суму близько $640 тис.

Творець логотипу Nike - Каролін Девідон (Carolyn Davidson)

Факт #6

За однією з версій натхненником легендарної фрази "just do it" був ніхто інший, як серійний вбивця Гарі Гілмор (Gary Gilmore), який незадовго до виконання смертного вироку у вигляді розстрілу сказав "let's do it" ("давайте зробимо це"). Було це в 1977 році, проте, сам факт сказаної ним фрази був оголошений людям лише в 2009 році, коли у світ вийшов документальний фільм під назвою " Зображення і текст" ("Art & Copy").

Gary Gilmor - ймовірно натхненник до створення слогана компанії Nike "just do it"

Факт #7

Перша рекламна компанія під гаслом "just do it" була запущена в 1988 році. У рекламному ролику взяв участь легендарний бігун Уолт Стак (Walt Stack). У той час це був 80-річний дідусь, який щоранку пробігає міст Золоті Ворота в Сан-Франциско в своїх кросівках Nike. Подивитися даний відео ролик Ви можете нижче:

Факт #8

Незважаючи на те, що в останній раз Майкл Джордан (Michael Jordan) грав на баскетбольному майданчику ще в 2003 році, Nike продовжує щорічно виплачувати йому близько 60 мільйонів доларів доходу (за даними Forbes). Це робить історію Jordan найприбутковішим рекламним контрактом, який коли-небудь існував між спортсменом і компанією, що випускає взуття.

Michael Jordan - найуспішніший контакт з взуттєвої компанією

Факт #9

Першим спортсменом, який підписав контракт з брендом Nike, був румунський тенісист Іліє Настасе (Illie Nastase) на прізвисько "клоун Бухаресту". А сталося це в 1972 році. Надалі спортсмен став відомий не тільки своїми спортивними досягненнями, але також неприємним характером і великою кількістю штрафів і дискваліфікацій з корту.

Illie Nastase - первый спортсмен, подписавший контакт с компанией Nike

Факт #10

У 1987 році компанія Nike випустила рекламний ролик, присвячений кросівкам Air Max. Відеоряд супроводжувала пісня "Revolution" групи The Beatles, і саме тоді творчість даної культової групи вперше потрапила в телевізійну рекламу.

Факт #11

Найбільший магазин Nike знаходиться зовсім не на батьківщині легендарного бренду - США, а на вулиці Oxford Street в Лондоні. Проект і будівництво даного чотириповерхового магазину обійшлися компанії в 10,5 мільйонів доларів, а його площа дорівнює приблизно 4000 квадратних метрів.

Найбільший магазин Nike, Лондон

Факт #12

За всю історію свого існування компанія Nike продала близько 900 мільйонів товарів, серед яких: кросівки, одяг, аксесуари та інші предмети спортивного екіпірування.

Товари бренду Nike: кросівки, одяг, аксесуари та інше

Факт #13

Рекламні ролики 2000 і 2002 років отримали престижну нагороду Emmy. Обидва відеоролика можна подивитися нижче:

Факт #14

Найвідоміший проектувальник Nike - Тінкер Хатфілд (Tinker Hatfield) відомий не тільки своєю участю у створенні кросівок Air Max та Air Huarache, він доклав руку до створення взуття для персонажів культових фільмів:

Взуття для головного героя фільму "Бетмен" ("Batman") - 1989 рік
У фільмі "Бетмен" 1989 року головний герой ходив в так званих черевиках Bat Boot, створених в компанії Nike

Легендарні кросівки для Марті Мак-Флайя (Marty McFly) з фільму "Назад у майбутнє" ("Back to the Future") - 1985 рік

Кросівки Nike Mag z з фільму "Назад у майбутнє" 1985 рік

Факт #15

Згідно з дослідженнями рекламного агентства Moosylvania, компанія Nike є улюбленим брендом покоління Y - тобто людей, народжених в період з 1980 по 1995 рік.

За дослідженнями рекламного агентства Moosylvania, компанія Nike є улюбленим брендом покоління Y

Факт #16

І наостанок, світ спортивного взуття і одягу постійно змінюється. Таким, яким ми звикли його бачити, він вже ніколи не буде. На цьому тлі прагнення компанії Nike рухатися вперед вельми зрозуміло. Одним з таких кроків до нових технологій став патент Nike на так звані "Інтелектуальні кросівки", в які вбудований комп'ютер, здатний підключатися до Вашого смартфону.

Патент Nike на "Інтелектуальні кросівки"

Сьогодні бренд Nike це не просто фірма, яка випускає одяг і взуття. Це помічник і головна любов спортсменів з усього світу. У нашому блозі Ви знайдете багато цікавої інформації про історію створення, унікальні технології, а також цікаві факти та новинки не лише бренду Nike, а й інших всесвітньовідомих виробників спортивного одягу і взуття.

Якщо Вам сподобався цей матеріал, просимо поділитися ним з Вашими друзями через одну із соціальних кнопок, розміщених нижче. Це дає нам стимул писати для Вас більше корисних статей. Дякуємо!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

12 червня 2016 року