Вибрати відповідні кросівки для бігу зовсім непросто. Серед кросівок, як і серед будь-якого іншого спортивного екіпірування, є класи і підкласи, і саме вони визначають кінцеве призначення. І незважаючи на те, що багато хто до цих пір вибирає кросівки за принципом "що добре виглядало на нозі, те і купили", ми закликаємо Вас ознайомитися з основними правилами, на які варто звертати увагу при виборі бігового взуття.

Від того, наскільки вірно Ви підберете кросівки, залежить не лише комфорт ніг під час тренування, але і Ваше здоров'я. Пам'ятайте: правильні кросівки для бігу це не обов'язково ті, в яких вміщено безліч сучасних технологій. Кращі кросівки - це виключно ті, в яких Вам зручно! Якщо в першу ж примірку Ви відчули комфорт, довго не думайте - купуйте! У більшості випадків почуття комфорту буде з Вами на кожному тренуванні. Резюмуючи: довіртеся своєму досвіду і відчуттям своєї стопи!

Якщо комфорт в першу примірку однаковий для кількох пар або ж не з'явився зовсім, скористайтеся нашими порадами і тоді Ви без зусиль визначите найкращі бігові кросівки саме для Вас.

Як вибрати кросівки для бігу?

Дізнайтеся яка у вас стопа - проведіть "мокрий тест"!

Кожен професійний бігун має свій власний, індивідуальний стиль бігу. Такі люди підбирають кросівки дуже ретельно, звертаючи уваги навіть на найбільш, здавалося б, незначні деталі. Початківцям-бігунам варто брати приклад саме з професіоналів, і перше, що слід зробити - познайомитися зі своєю стопою. Для цих цілей існує один простий, але ефективний спосіб: мокрий тест.

Мокрий тест дозволить визначити тип Вашої стопи, і саме від його результатів залежить подальший вибір кросівок для бігу. Це свого роду медичний огляд стоп в домашніх умовах.

Як провести мокрий тест?

Для проведення мокрого тесту Вам знадобиться миска/тазик з невеликою кількістю води, аркуш паперу, газети або картону і рушник. Далі по порядку виконайте такі нескладні дії:

  1. Налийте невелику кількість води в миску;
  2. Доторкніться стопою до води, так, щоб стопа стала мокрою (вмокніть стопу у воду);
  3. Станьте мокрою стопою на обраний Вами папір;
  4. Оцініть отриманий відбиток і порівняйте його з тими, що на фото нижче.

Дізнайтеся, яка у вас стопа - проведіть "мокрий тест"!

Форма отриманого відбитка показує так звану пронацію стопи:

  1. Відбиток описує всю поверхню стопи - плоскостопість (гіперпронатор);
  2. Відбиток передньої частини з'єднаний із зоною п'яти - нормальний прогин стопи (нейтральний пронатор);
  3. Відбиток між передньою і задньою частиною стопи розділений просвітом - високий звід стопи (гіпопронатор).

Тепер, коли Ви знаєте тип своєї стопи (звід), саме час визначити бігове взуття, яке найкраще підходить саме Вам.

Що означають поняття: гіперпронатор, нейтральний пронатор і гіпопронатор?

Давайте познайомимося з вище озвученими поняттями і дізнаємося, що означає кожне з них.

Гіперпронатор або плоскостопість

Плоскостопість (див. мал.1⬇) - це проблема не тільки сучасних спортсменів, а й звичайних людей, що відносяться до так званих гіперпронаторів. Що викликає плоскостопість? Звичайно ж, неправильне взуття, яке ми починаємо носити з самого раннього дитинства. Подивіться на підошву своїх кед, кросівок, шльопок чи будь-якого іншого взуття - вона з гарантією 90% плоска, то від чого ж Вашій стопі мати іншу форму? Купуючи взуття з плоскою підошвою, не має значення зручне воно чи ні, ми наражаємо себе на небезпеку виникнення плоскостопості.
У людей з гіперпронатором стопа завалена всередину, що призводить до надмірного навантаження на спину і коліна. Щоб уникнути проблем зі здоров'ям, Вам потрібно вибирати кросівки з підтримкою, такі відносять до класу Control. Зверніть увагу, кросівки класу Control не призначені для бігу, тому біг в них може призводити до різних травм, будьте обережні!

Гіперпронатор або плоскостопість

Нейтральний пронатор

Це найбільш поширений тип будови стопи, так звана "нейтральна стопа" (див. мал.2⬇). Це означає ніщо інше, як правильне положення стопи під час ходьби або бігу: під час руху вага тіла рівномірно розподіляється по всій стопі від п'яти до кінчиків пальців. Люди, що мають нейтральний пронатор, потребують кросівки з хорошою амортизацією (cushion), але не потребують посиленої підтримки п'яти. Взуття, яке найбільше підходить для людей з нейтральним пронатором, відносять до класу Support.

Нейтральний пронатор

Гіпопронатор

Це найбільш рідкісний тип будови стопи, який характеризується низьким рухом стопи у внутрішній частині, тобто більший відсоток торкання з поверхнею припадає на зовнішню частину стопи.

До гіпопронаторів можна віднести бігунів, що мають високий звід стопи (див. мал.3⬇). Людям з таким типом стопи потрібно вибирати взуття з максимальною амортизацією, що відноситься до класу Neutral.

Гіпопронатор

Вибір форми кросівок

Вибираючи відповідні кросівки для бігу, зверніть увагу на їхню форму. Далі ми розповімо про те, яка форма кросівок підходить під різні типи стоп.

Існує 3 форми взуття:

  1. "Проста" форма - підходить для людей з низьким зводом стопи або плоскостопістю (гіперпронаторів);
  2. Злегка вигнута форма - свого роду компроміс. Ідеальний варіант для людей з нормальним типом стопи (нейтральним пронатором);
  3. Сильно вигнута форма - підходить бігунам з високим зводом стопи (гіпопронаторам).

Вибір форми кросівок

Вибір підошви

Пам'ятайте: правильні бігові кросівки підбираються також під грунт, на якому Ви плануєте тренуватися.

Бігаючи по асфальтованих вулицях, тротуарах та інших твердих поверхнях - вибирайте кросівки з посиленою амортизацією, низькою вагою і хорошою еластичністю. Зосередьтеся на моделях з гладкою поверхнею підошви.

Бігаючи по лісових дорогах з великою кількістю каменів і бруду - дивіться в сторону кросівок з посиленим протектором, адже саме від нього буде залежати "чіпкість" ніг з поверхнею землі. Крім цього переконайтеся, що Ваші кросівки мають укріплені зони пальців і п'яти. Такі кросівки захищатимуть Ваші ноги від природних ушкоджень під час бігу і не допустять деформації взуття.

Вибираючи підошву бігових кросівок, користуйтеся одним хорошим правилом: м'яка підошва надає кращу амортизацію, але набагато швидше зношується. У той час як тверда підошва краще стабілізує стопу і зношується повільніше

Коли потрібно міняти старі бігові кросівки на нові?

Кросівки на товстій підошві, які призначені для інтенсивних тренувань, варто міняти після 1500 - 2000 км пробігу. У той час як кросівки з більш низькою підошвою (більш нейтральний варіант) необхідно міняти через 300 - 500 км пробігу.

Вибір матеріалу кросівок

Не можна залишити без уваги і матеріал, з якого зроблений корпус кросівок, оскільки саме від нього залежить якими властивостями будуть ваші володіти кросівки на тренуваннях. Найчастіше корпус бігових кросівок роблять із синтетичної шкіри, нейлонової сітки, термопластичного уретану і водонепроникної дихаючої мембрани. Давайте поговоримо про кожен з матеріалів детальніше:

1. Синтетична шкіра (поєднання нейлону і поліестеру) - характеризується хорошою гнучкістю, міцністю і високою стійкістю до стирання. Бігові кросівки з корпусом із синтетичної шкіри набагато легші, ніж кросівки з натуральної шкіри, до того ж вони краще "дихають";

2. Нейлонова і звичайна сітки - кросівки з сітки цінуються за свою малу вагу і відмінну повітропроникність. Такі кросівки підходять для тренувань в теплу суху пору року;

3. TPU (термопластичний уретан) - це добавки, за рахунок яких значно підвищується стабільність і довговічність кросівок. Наявність таких добавок відзначається спеціальними позначками на зводі стопи і п'яті кросівок;

4. Водонепроникна дихаюча мембрана - мембрана блокує поглинання кросівками вологи ззовні, забезпечуючи ноги бігуна відмінною повітропроникністю. Це взуття для професіоналів, які бажають тренуватися в умовах підвищеної вологості на вулиці.

Головні особливості хороших бігових кросівок

Як ми згадували раніше, бігові кросівки це не просто технології, функціональність або логотип, сьогодні це "складний пристрій", який захищає Ваші стопи і здоров'я в цілому. Вибираючи для себе найкращі бігові кросівки необхідно порівнювати кілька різних пар, а про те, на що варто звертати особливу увагу, ми розповімо далі.

9 особливостей хорошого бігового взуття:

  1. Легкий і ергономічний дизайн;
  2. Дихаючий корпус;
  3. Профільована, гнучка підошва, що підвищує якість зчеплення кросівка з поверхнею землі;
  4. Посилені кріплення під шнурівки;
  5. Ортопедична устілка (зменшує втому ніг);
  6. М'який язичок кросівок (запобігає натиранню стоп);
  7. Профільований захист Ахіллового сухожилля;
  8. Додатковий фіксуючий ремінець на липучці;
  9. Посилення підошви shank (підвищує твердість кросівок під час бігу по різноманітному грунту).

Маєте досвід і хочете поділитись ним? Можемо додати в цей список Ваш пункт) Напишіть його в коментарях.

Як правильно вибрати розмір бігових кросівок?

Вибираючи правильний розмір кросівок необхідно звернути увагу на такі основні моменти:

1. Вибираючи між меншим і більшим розміром, беріть більший. Через 30 - 45 хвилин активного тренування ноги наливаються, а отже їм потрібен додатковий простір. Якщо такого простору не буде, Ви однозначно відчуєте дискомфорт. Пам'ятайте: спортивне взуття ні в якому разі не може бути "впритул";

2. Вимірювати стопу найкраще в кінці робочого дня, після 18:00, коли стопи вже втомлені. Пам'ятайте: вимірювати стопу потрібно в шкарпетках, адже роблячи заміри без них Ви ризикуєте придбати надто маленький розмір кросівок. Наочне керівництво як правильно вимірювати стопу Ви знайдете на цій сторінці;

3. Ваше взуття не обов'язково повинне бути прив'язане до статі (чоловіча/жіноча). Більшість класичних кросівок повністю універсальні. Для хлопців з вузькою і маленькою стопою підійдуть кросівки з жіночій лінії. А якщо Ви дівчина, і розмір Вашої стопи більше 40-го, то сміливо можете купувати кросівки з чоловічої серії. Пам'ятайте: обираючи кросівки, робіть ставку на комфорт і не зациклюйтеся на шаблонах і категоріях взуття.

Останній етап вибору бігових кросівок

Після прочитання цього матеріалу ви без проблем зможете підібрати для себе якісні бігові кросівки. Однак, перед походом в магазин задайте собі 6 наступних питань:

  1. Який мій стаж бігуна і ступінь зацікавленості в цьому виді спорту?
  2. Скільки кілометрів я проходжу/пробігаю протягом дня?
  3. Я бігаю як любитель чи готуюся до серйозних змагань?
  4. На якій території я планую тренуватися?
  5. Скільки я важу і який мій зріст?
  6. Який у мене звід стопи?

Відповідаючи на ці питання, Ви отримаєте чітку картину необхідних кросівок. І навіть якщо самостійно вибрати кросівки Вам не вдалося, консультант нашого магазину допоможе зробити вірний вибір, взявши до уваги Ваші індивідуальні параметри.

Сподіваємося, що дана стаття змогла Вам допомогти і дала відповідь на питання "Які кросівки для бігу вибрати?". Залишилися питання? Задайте їх в коментарях!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

28 вересня 2016 року