Продовжуючи знайомство з Jordan Brand і його досягненнями на світовому Олімпі спортивних товарів, ми хотіли б розповісти про легендарні кросівки, які по праву вважаються "переломним моментом" в історії Jordan. Сьогодні ми поговоримо про кросівки Air Jordan 3.

Історія кросівок Air Jordan 3

Кажуть, кросівки AJ3 врятували Nike. Сьогодні це здасться дивним, але був час, коли Майкл Джордан (Michael Jordan) був близький до завершення співпраці з американським гігантом з Орегону. Майкл був незадоволений першими версіями кросівок Air Jordan 1 та Air Jordan 2, до того ж в той час він отримав перелом кістки стопи і пропустив 64 матчі, за що міг "звинувачувати" кросівки.

Передісторія

У штаб-квартирі Nike в Бівертоні (Орегон) відбувалося щось дивне, незрозуміла атмосфера витала в повітрі. Наближався наступний дедлайн, і ось-ось повинні були пройти збори колегії, проте мова зовсім не про це. Головний проектувальник кросівок і креативний директор Пітер Мур (Peter Moore) зазвичай голосно слухав музику під час роботи, проте в цей раз сидів у тиші. Події мали місце влітку 1987 року...

Давайте повернемося на кілька тижнів назад, коли Роб Страссер (Rob Strasser) - віце-президент Nike - подав у відставку і перейшов до головного конкурента - компанії adidas. Ніхто не очікував такого повороту, адже Роб вже більше 20 років був співробітником Nike і вважався цінною складовою компанії. До того ж, саме Страссер привів Майкла Джордана до Nike, і тепер очікувалося, що він переманить його з собою.

Повертаємося до раніше згадуваного Пітера Мура, співавтора перших двох моделей, іменованих прізвищем Jordan. Схвильований всією цією ситуацією з Робом, він подзвонив до 35-річного Тінкера Хатфілда (Tinker Hatfield), передав йому проект і сказав: "Зроби це! Спроектуй наступну модель кросівок для Майкла Джордана!". Через тиждень, по слідах Роба Страссера, Пітер Мур пішов з компанії Nike, і став частиною нової історії adidas. Те, що відбувалося, могло схилити Майкла вчинити так само і піти під егіду трьох смужок в логотипі - до бренду, який кликав його до себе ще до підписання контракту з Nike.

На щастя, в потрібний час і в потрібному місці з'явився Тінкер Хатфілд. Він був молодим проектувальником кросівок, який працював в компанії Nike лише 2 роки, ніколи до цього не працювавши над кросівками з серії Air Jordan. Він був тим, у кого була свобода вибору в ідеях, рішеннях і підході до роботи, він був тим, хто міг дати нове життя проекту Air Jordan.

Варто сказати, що в той час ні президент американського гіганта Nike, ні сам Майкл Джордан не знали Хатфілда особисто, знали лише те, що він працював під керівництвом Пітера Мура.

Напруга зростала, і всі розуміли, що від того, як будуть виглядати нові кросівки Air Jordan 3, залежить доля майбутньої співпраці Nike і баскетболіста. Тепер все було в руках Тінкера...

Не гаючи часу, Хатфілд застрибнув у літак, щоб особисто зустрітися з "Його Повітряністю" і дізнатися, яка він людина у звичайному житті і що робить за межами баскетболу. Тінкер вважав, що проект повинен уособлювати самого баскетболіста. Для цього він запросив Майкла до тісної співпраці, що збереглося і в наступних версіях кросівок. Цей проектувальник відрізнявся від інших - він слухав.

"Майкл ніколи і ні з ким так не працював. Плюс, ніхто у взуттєвому бізнесі не вів роботу в такому форматі, в якому працювали ми," - каже Хатфілд

З найперших зустрічей з'ясувалося, що Майкл Джордан бажає носити більш низькі кросівки, з меншою стабілізацією щиколотки і меншою вагою.

Майкл Джордан

Майкл Джордан

Переглядаючи матеріали, що залишилися від Пітера Мура, Хатфілд натрапив на фотографію Джордана, котрий летить з м'ячем в руці з широко розставленими ногами. Ідея настільки йому сподобалася, що він вирішив перенести зображення на кросівки, створивши тим самим логотип Jumpman. Як матеріал для логотипу було обрано щось середнє між нубуком і замшею - матеріал, схожий на шкіру слона. У той же час, на виробництві Nike вперше в історії була запущена машина, яка пом'якшує шкіру для виробництва кросівок. Це повинно було вберегти шкіру від розривів, адже тоді Джордану необхідна була нова пара кросівок на кожен матч, так як стара пара приходила в непридатність.

Свою порцію правок і зауважень до проекту Air Jordan 3 вніс Рон Дюма (Ron Dumas), який взяв в руки ескізи кросівок і модернізував ідеї Хатфілда.

 ескізи кросівок Air Jordan 3

 ескізи кросівок Air Jordan 3

 ескізи кросівок Air Jordan 3

 ескізи кросівок Air Jordan 3

Зазвичай при презентації нової моделі кросівок, президент Nike і дизайнер проводили грандіозне дійство, але в цей раз все пройшло швидко, тихо і по справі. Хатфілд розповів про потреби Майкла Джордана, показав ескізи і самі кросівки. Розповів про ідеї перенесення великого свушу (галочки-логотипу Nike) на задник кросівок, а на язичку запропонував розмістити Jumpman-a - символ можливостей Джордана, що здатний "підігріти" його внутрішнє его.

"Філ Найт (Phil Knight) сказав, що в той день я врятував Nike. Не знаю правда це чи ні, але таким було його відчуття," - говорить Тінкер Хатфілд

 ескізи кросівок Air Jordan 3

У лютому 1988 року за ціну в $100 світ побачив нові чоловічі кросівки Air Jordan 3.

До сих пір вважається, що Air Jordan III - це одна з кращих реалізацій кросівок у всій колекції Jordan, більше того: вони є одними з найулюбленіших для самого Майкла Джордана. Це саме в них Джордан зіграв у Матчі Зірок у себе в Чикаго і завоював MVP з показниками 40 очок, 17/23 розіграшів, 8 підбирань, 3 передачі, 4 перехоплення та 4 блоки всього за 29 хвилин!

Найбільші досягнення прийшли в кінці сезону. Джордан набирав в середньому по 35 очок за матч, ставши "Кращим Бомбардиром Року" ліги NBA. Крім уміння нападати, Джордан був хорошим захисником, за що отримав нагороду "Кращий Захисник Року". Така ситуація сталася вперше в історії! У цьому ж сезоні Майкл отримав нагороду MVP і був відібраний до п'ятірки кращих гравців ліги. Однак першості в лізі не отримав.

Цікаві факти, пов'язані з Air Jordan 3:

  • Треті Джордани стали переломним моментом у багатьох відношеннях. Вони були першими кросівками з системою Air в підошві. Зараз це вже норма, але тоді ця система викликала бурю емоцій;

  • Тінкер позбувся логотипу з крилами (баскетбольний м'яч, обрамлений крилами, який красувався на перших двох моделях Jordan) і замінив його на Jumpman, який на сьогодні є одиним із найбільш упізнаваних логотипів у світі. В цій моделі логотип з'явився на язичку, а згодом перемістився на п'яту, замінивши фразу Nike Air;

  • Саме в третіх Джорданах дебютував принт Elephant Print - ще одна відмінна риса кросівок Jordan 3. Це малюнок, який імітує шкіру слона - ним прикрашені toebox і п'ята;

  • Треті Джордани стали "нижчими", адже Тінкер вирішив перевести кросівки в "режим Mid". Вони захищали щиколотки так само добре, як і попередня версія High, але при цьому залишалися компактними і зручними;

  • Разом з Хатфілдом над створенням дизайну кросівок працював Рон Дюма (Ron Dumas).

Цікаві факти, пов'язані з Air Jordan 3

Цікаві факти, пов'язані з Air Jordan 3

Цікаві факти, пов'язані з Air Jordan 3

Рекламна компанія

Не можна не згадати також рекламну компанію, яку запустили паралельно зі стартом продажів Jordan 3. За створення відео роликів взявся ніхто інший, як Шелтон Джексон «Спайк» Лі (Shelton Jackson "Spike" Lee), затятий шанувальник New York Knicks і великий любитель кросівок.

Шелтон Джексон «Спайк» Лі і Джордан

Забарвлення

Після виходу кросівок Air Jordan 3 в 1988 році, світ побачив 4 їх колірних рішення: White Cement (в цій версії Джордан був взутий під час Slam Dunk Contest), Fire Red, True Blue, але найбільшою популярністю користувалася модель Black Cement.

Перші Ретро-версії Air Jordan 3 з'явилися в 1994 році, коли після першого "виходу на пенсію" з боку Джордана, Jordan Brand запустив виробництво двох колірних рішень кросівок: White і Black Cement. У тому ж році були випущені ретро версії "перших" і "других" кросівок Jordan.

Наступного повернення AJ3 в продажі довелося чекати аж до 2001 року. Протягом п'яти місяців в магазинах з'явилося три колірних забарвлення. Це був час великих змін: по-перше, з'явилася абсолютно нова кольорова палітра Mocha; а по-друге, Black Cement вийшла в продаж вже без фрази "Nike Air" на п'яті.

У 2001 році кросівки Air Jordan 3 вперше змінили свій вигляд і з'явилися в продажу у повністю новому кольорі - Mocha

Несподіваною новиною стало перевидання кольору White Cement в 2003 році, після чого почалося тривале затишшя. Ситуація кардинально змінилася в 2007 році, коли в продаж надійшло відразу сім кольорів! Вперше ми спостерігали повернення кольору Fire Red і запуск жіночій лінії Jordan 3. Крім цього, з'явився новий колір - Cool Grey, який найбільше впадає в очі зі всієї колекції "Do The Right Thing", а також кольорів Pure $ і Black Out.

Йдемо в 2008 рік, в якому вже в третє повернулося забарвлення Black Cement, тоді кросівки стали частиною колекції "20/3 Collezione (Countdown) Pack". 2009 рік став особливим для Європи, так як тільки тут була випущена свіжа версія моделі Ture Blue. А роком пізніше кросівки Air Jordan 3 були включені в колекцію "Nike x Doernbecher Freestyle" і вперше вийшли у варіанті з напівпрозорою підошвою.

У 2011 році, на честь 23-го дня народження моделі, на полицях магазинів з'явилося відразу шість кольорів Air Jordan 3. Даний випуск розділений навпіл, тобто, половина - це оригінальні кольори: White, Black Cement та True Blue, а також нові - Black Flip, Stealth та BHM (створені на честь Black History Month).

Після цього було кілька колірних релізів в 2013 і 2014 роках. Серед них можна виділити 88 "Nike Air" з оригінальним логотипом на п'яті, Joker та Crimson. 2013 рік так само можна назвати роком повернення кольору Doernbecher. А ось 2014 рік приніс нам повністю нові забарвлення: нетипові 3Lab4, Powder Blue та Wolf Grey.

Найбільше перевидань отримали моделі White Cement і Black Cement - по 5 разів кожна

Сьогодні Jordan Brand призупинив роботу над серією Air Jordan 3, і найближчим часом повернення моделі не планується.

"Кросівки AJ3 йдуть в архів. Останній реліз вже виданий, і ним стало забарвлення Sport Blue," - коментує Девід Шехтер (David Schechter) з компанії Nike

Девід також додав, що кросівки повернуться в продаж тільки після повного "перезавантаження" і необхідних нововведень. Коли це буде? Ніхто не знає.

Хронологія випуску кросівок Air Jordan 3:

air-jordan-iii-white-cement

Air Jordan III „White Cement”
Колір: White/Cement Grey
Код: 4365
Дата випуску: 1988

air-jordan-iii-black-cement

Air Jordan III „Black Cement”
Колір: Black/Cement Grey
Код: 4366
Дата випуску: 1988

air-jordan-iii-fire-red

Air Jordan III „Fire Red”
Колір: White/Fire Red
Код: 4367
Дата випуску: 1988

air-jordan-iii-true-blue

Air Jordan III „True Blue”
Колір: White/Cement Grey-True Blue
Код: 4368
Дата випуску: 1988

air-jordan-3-retro-black-cement-1994

Air Jordan III „Black Cement”
Колір: Black/Cement Grey
Код: 130203-001
Дата випуску: 1994

air-jordan-3-retro-white-cement-1994

Air Jordan III „White Cement”
Колір: White/Cement Grey
Код: 130203-101
Дата випуску: 1994

Air Jordan III „Black Cement”
Колір: Black/Cement Grey
Код: 136064-001
Дата випуску: 14.07.2001

air-jordan-3-retro-mocha

Air Jordan III „Mocha”
Колір: White/Dark Mocha
Код:  136064-121
Дата випуску: 15.09.2001

air-jordan-3-retro-true-blue-2001

Air Jordan III „True Blue”
Колір: White/True Blue
Код: 136064-141
Дата випуску: 17.11.2001

air-jordan-3-retro-white-cement-2003

Air Jordan III „White Cement”
Колір: White/Cement Grey-Fire Red
Код: 136064-102
Дата випуску: 19.04.2003

air-jordan-3-retro-ls-silver

Air Jordan III
Колір: Silver/Sport Red-Light Graphite-Orange Peel
Код: 315297-062
Дата випуску: 24.02.2007

air-jordan-3-retro-flip-white

Air Jordan III „Flip”
Колір: White/Metallic Silver-Black-Varsity Red
Код: 315767-101
Дата випуску: 24.03.2007

air-jordan-3-retro-fire-red-2007

Air Jordan III „Fire Red”
Колір: White/Fire Red-Cement Grey
Код: 136064-161
Дата випуску: 24.03.2007

air-jordan-3-retro-womens

Air Jordan III Womens
Колір: White/Harbor Blue-Boarder Blue
Код: 315296-142
Дата випуску: 24.03.2007

air-jordan-3-retro-ls-dtrt

Air Jordan III „Do The Right Thing”
Колір: Brisk Blue/Radiant Green-Pro Gold
Код: 315297-471
Дата випуску: 14.04.2007

air-jordan-3-retro-pure

Air Jordan III „Pure $”
Колір: White/Metallic Silver
Код: 136064-103
Дата випуску: 12.05.2007

air-jordan-3-retro-black-cat

Air Jordan III „Black Cat”
Колір: Black/Dark Charcoal
Код: 136064-002
Дата випуску: 16.06.2007

air-jordan-3-retro-cdp

Air Jordan III „Countdown Pack – Black Cement”
Колір: Black/Cement Grey-Fire Red
Код: 340254-061
Дата випуску: 18.10.2008

air-jordan-3-retro-true-blue-2009

Air Jordan III „True Blue”
Колір: White/True Blue
Код: 136064-141
Дата випуску: 08.09.2009

air-jordan-3-retro-silver-anniversary

Air Jordan III „Silver Anniversary”
Колір: White/Metallic Silver
Код: 398613-102
Дата випуску: 27.03.2010

air-jordan-3-retro-db-2010

Air Jordan III „Doernbecher”
Колір: Varsity Red/Metallic Silver-Black
Код: 437536-600
Дата випуску: 12.04.2010

air-jordan-3-retro-white-cement-2011

Air Jordan III „White Cement”
Колір: White/Fire Red-Cement Grey-Black
Код: 136064-105
Дата випуску: 22.01.2011

air-jordan-3-retro-bhm

Air Jordan III „Black History Month”
Колір: Black/Metallic Gold
Код: 455657-001
Дата випуску: 26.02.2011

air-jordan-3-retro-true-blue-2011

Air Jordan III „True Blue”
Колір: White/True Blue
Код: 136064-104
Дата випуску: 04.06.2011

air-jordan-3-retro-stealth

Air Jordan III „Stealth”
Колір: Stealth/Varsity Red-Light Graphite
Код: 136064-003
Дата випуску: 03.09.2011

air-jordan-3-retro-black-cement-2011

Air Jordan III „Black Cement”
Колір: Black/Varsity Red-Cement Grey
Код: 136064-010
Дата випуску: 25.11.2011

air-jordan-3-retro-flip-black

Air Jordan III „Black Flip”
Колір: Black/Metallic Silver
Код: 315767-001
Дата випуску: 03.12.2011

air-jordan-3-retro-88

Air Jordan III „White Cement ’88 Nike Air”
Колір: White/Fire Red-Cement Grey-Black
Код: 580775-160
Дата випуску: 06.02.2013

air-jordan-3-retro-joker

Air Jordan III „Joker”
Колір: Black/Electric Green-Canyon Purple-White
Код: 136064-018
Дата випуску: 16.02.2013

air-jordan-3-retro-crimson

Air Jordan III „Crimson”
Колір: Black/Bright Crimson-Canyon Purple-Prism Violet
Код: 136064-005
Дата випуску: 23.02.2013

air-jordan-3-retro-db-2013

Air Jordan III „Doernbecher”
Колір: Varsity Red/Metallic Silver-Black
Код: 437536-600
Дата випуску: 20.07.2013

air-jordan-3-retro-fire-red-2013

Air Jordan III „Fire Red”
Колір: White/Fire Red-Silver-Black
Код: 136064-120
Дата випуску: 03.08.2013

air-jordan-3-retro-fear

Air Jordan III „Fear”
Колір: Night Stadium/Total Orange-Black-Neutral Grey
Код: 626967-040
Дата випуску: 24.08.2013

air-jordan-3-retro-powder-blue

Air Jordan III„Powder Blue”
Колір: Dark Powder Blue/Black-White-Wolf Grey
Код: 136064-401
Дата випуску: 18.01.2014

Air Jordan III „Infrared 23”
Колір: White/Black-Cement Grey-Infrared 23
Код: 136064-123
Дата випуску: 08.03.2014

air-jordan-5lab3-reflective-silver-2.jpeg

Air Jordan III 5LAB3 ‘Element’
Колір: Reflect Silver/Reflect Silver-Black-White
Код: 631603-003
Дата випуску: 29.03.2014

air-jordan-5lab3-black

Air Jordan III 5LAB3 ‘Element’
Колір: Black/Black-Clear
Код: 631603-010
Дата випуску: 17.05.2014

air-jordan-3-retro-wolf-grey

Air Jordan III „Wolf Grey”
Колір: Wolf Grey/Metallic Silver-Black-White
Код: 136064-004
Дата випуску: 19.07.2014

air-jordan-3-retro-sport-blue(1)

Air Jordan III „Sport Blue”
Колір: Black/Sport Blue-Wolf Grey
Код: 136064-007
Дата випуску: 16.08.2014

Якщо Вам сподобався цей матеріал, просимо поділитися ним з Вашими друзями через одну із соціальних кнопок, розміщених нижче. Це дає нам стимул писати для Вас більше корисних статей. Дякуємо!

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

29 липня 2016 року