Важко було знайти кращий момент для написання статті про кросівки Air Huarache. Популярність моделі ось уже який сезон підряд на висоті, і швидше за все інтерес до них збережеться ще як мінімум на два-три сезони, до того ж в 2016 році модель відсвяткувала своє 25-річчя - що не може залишитися поза нашою увагою.

На честь вищесказаного, пропонуємо Вам трохи інформації про те, як створювалися дані кросівки, погляд на деякі цікаві факти і найбільш важливі моменти в персональній історії кросівок Air Huarache, приємного читання!

Історія кросівок Nike Air Huarache

За створення проекту відповідає не хто інший, як легендарний Тінкер Хатфілд (Tinker Hatfield), відомий, наприклад, створенням кросівок із серії Air Max і Jordan. Натхненням або іскрою, що проклала шлях для подальшої роботи над проектом, стала звичайна поїздка на водних лижах, про це далі.

"Коли я почав їхати на водних лижах, щось пішло не так і я перекинувся. В очікуванні повернення човна я лежав на воді і дивився на свої ноги, на яких було взуте спеціальне неопренове взуття. Воно ідеально облягало мої стопи. Це було досить дивне відчуття, проте в цьому і криється проблема всього існуючого взуття. Кросівки не облягають наші стопи ретельно, до того ж у кожної людини стопа має свою форму, а неопрен повторює її ідеально! " - каже Тінкер.

Через кілька днів Тінкер повернувся в свій офіс і приступив до проектування кросівок на базі неопрену. "Багато людей думають, що Huarache створювалися на основі шкарпетки Sock Racer. Однак ця думка є далекою від істини. Sock Racer гнучкі в середній частині, проте це не те місце, де я хотів отримати гнучкість. Я шукав рішення, що дозволяє домогтися гнучкості в так званому "комірі кросівок", де в більшості випадків і з'являється різниця між стопами різних людей. Для мене було дуже важливим створити гнучкість в районі п'яти," - каже проектувальник Nike.

Після створення декількох проектів Тінкер зрозумів, що йому необхідна допомога - створення макета кросівок. За цією допомогою він пішов до сусіднього кабінету - до людини по імені Сенді Бодекер (Sandy Bodecker). Тінкер стверджує, що коли Сенді вперше глянув на проект кросівок він сказав: "Цікава ідея!", після чого червоним маркером дописав на ескізі фразу "Кросівки Бога" і додав: "Це кросівки, в яких ходив би Зевс, такі собі сандалі".

Тінкер повернувся до себе з думками: "Такі собі сандалі? Якого? Я не хочу їх так називати!". "В ті часи багато хто з нас були в Мексиці, тому я подумав: а що якщо замість слова сандалі використовувати назву Huarache (назва сандалів корінних американців)" - заявляє дизайнер (цікаво, що на перших ескізах Хатфілда видніється назва Harrachi).

Історія кросівок Nike Air Huarache

Сьогодні ми знаємо, що Air Huarache отримали неймовірну популярність по всьому світу і вплинули на майбутні покоління взуття Nike. Однак, спочатку все складалося не так безхмарно. Процес популяризації кросівок пройшов безліч етапів. Первинні продажі після презентації моделі були катастрофічними. Було продано всього 50 пар для одного магазину, після чого проект Air Huarache був відкладений на полицю з грифом "До цього питання більше не повертаємося".

Незважаючи на такі низькі результати продажів, маркетинговий директор Nike Том Арчі (Tom Archie) побачив перспективу в даних кросівках. Він зарезервував за собою близько 5000 пар Huarache і вирішив взяти їх на Нью Йоркський біговий марафон з метою продажу прямо біля стенду Nike. Витівка була "злегка божевільною", проте в результаті вийшло саме так, як запланував Том - було продано всі пари.

З того моменту популярність кросівок тільки росла, і в перший рік досягла рівня продажів в 250 тисяч пар, а на наступний рік було продано вже пів мільйона примірників!

Цікаві факти, пов'язані з Nike Air Huarache:

  • це одна з небагатьох моделей без свуша (відомої галочки Nike);
  • надихаючою силою для створення даних кросівок стало неопренове взуття для катання на водних лижах;
  • це перші бігові кросівки Nike без фіксованої конструкції п'яти;
  • назва Huarache бере свої витоки в стародавній Мексиці, де цим словом називали сандалі.

Цікаві факти, пов'язані з Nike Air Huarache
Цікаві факти, пов'язані з Nike Air Huarache

Nike Air Huarache - 1991 рік

З'явившись в 1991 році ця модель кросівок розпочала нову сторінку в історії Nike. Заради проекту Air Huarache команда Nike прийняла рішення відмовитися від брендингу корпусу кросівок і витратилася на розробку нових технологій, серед яких можна виділити впровадження в корпус неопрену і лайкри, що назавжди змінили майбутнє компанії Nike.

Nike Air Huarache - 1991 рік

Nike Air Flight Huarache - 1991 рік

Дані кросівки з'явилися на базі проекту Air Huarache, проте в продаж вони надійшли роком раніше попередньої моделі і стали одними з найбільш зручних кросівок в історії. Роботу над проектом почав Тінкер Хатфілд, проте пізніше за доопрацювання моделі взявся інший дизайнер - Ерік Авар (Eric Avar), який пізніше розробив кросівки Air Foamposite.

Як і попередні кросівки, ці мають неопренову шкарпетку і пристосовуються до стопи, проте комір кросівок піднято до самої щиколотки. За амортизацію взуття відповідає м'яка підошва з піни і спеціальна повітряна подушка.

Nike Air Flight Huarache - 1991 рік


Nike Air Flight Huarache - 1991 рік
Nike Air Flight Huarache - 1991 рік
Nike Air Flight Huarache - 1991 рік

Nike Air Flight Huarache - 1991 рік
Nike Air Flight Huarache - 1991 рік

Особливу популярність кросівкам Nike Air Flight Huarache принесла команда Fab Five. Мова йде про баскетбольну університетську команду штату Мічиган, в якій були такі легендарні баскетболісти, як Джейлен Роуз (Jalen Rose), Джуван Ховард (Juwan Howard), Джиммі Кінг (Jimmy King), Рей Джексон (Ray Jackson) і їхній лідер на ім'я Кріс Уеббер (Chris Webber). Кажуть, що це була найкраща команда баскетболістів першокурсників за всю історію університетського баскетболу.

Nike Air Huarache International - 1992 рік

Ці кросівки не отримували звання найцікавіших чи найбільш значних, проте вони є частиною історії Air Huarache. У цій моделі використані практично всі вже знайомі нам технології, в тому числі неопренова шкарпетка, але тут вона трохи меншого розміру. Швидше за все, даний реліз - це спроба поєднати образ Air Huarache і легендарних Air Max.

Nike Air Huarache International - 1992 рік

Nike Air Trainer Huarache - 1992 рік

Технології, на базі яких були розроблені кросівки Huarache, стали вельми популярними в різних видах спорту, не тільки в бігу. Однак модель Trainer Huarache стала саме тим етапом в історії, коли кросівки почали вважати тренувальними. Візуально, кросівки Nike Air Trainer Huarache більше схожі на баскетбольне, аніж на бігове взуття, адже ремінь, розміщений на верхній частині середини стопи, фіксує її, не даючи нозі надмірно рухатися всередині кросівка. Надалі ця модель була кілька разів модифікована і перевипущена компанією Nike.

Nike Air Trainer Huarache - 1992 рік

Nike Air Tech Challenge Huarache - 1992 рік

У 1992 році компанія Nike вирішила увійти в новий для сегмент - великий теніс, для якого були розроблені кросівки Air Tech Challenge Huarache. Примітно те, що кросівки створювалися спеціально для легендарного американського тенісиста Андре Агассі (Andre Agassi). У той час це були перші Huarache, в підошві яких була використана система Air.

Nike Air Tech Challenge Huarache - 1992 рік

Nike Air Dynamic Flight - 1992 рік

У цьому ж році були презентовані баскетбольні кросівки з серії Huarache з назвою Dynamic Flight, котрі надалі стали улюбленцями гравця на ім'я Скотті Піппен (Scottie Pippen). Цікавим фактом в даному релізі стала відсутність слова Huarache в назві моделі, однак всі звичні для Huarache технології були використані.

Nike Air Dynamic Flight - 1992 рік

Nike Air Huarache Light - 1993 рік

Перше перевидання бігових кросівок Air Huarache було відзначено приставкою Light, і саме такі кросівки вперше побачили світ в 1993 році. Не плутайте дані кросівки з Air Huarache Racer, що з'явилися роком пізніше (фото нижче).

Nike Air Huarache Light - 1993 рік

Air Huarache Racer

Nike Air Trainer Huarache '94 - 1994 рік

1994 рік приніс нам такі тренувальні кросівки, в яких тепер була ще більш якісна фіксація стопи за рахунок двох кріплень в області верхньої частини стопи. У ті часи це було новинкою, як і нижча висота гомілки.

Nike Air Trainer Huarache '94 - 1994 рік

Nike Air Trainer Huarache '94 - 1994 рік

Nike Air Zoom Huarache 2k4 - 2004 рік

А тепер перенесемося на 10 років вперед, щоб віч-на-віч зустрітися з баскетбольними кросівками Air Zoom Huarache 2k4, за проект яких відповідає Ерік Авар (Eric Avar). Дана модель входить в ТОП кращих баскетбольних кросівок в історії. Саме в цих кросівках свого часу грав великий Кобі Брайант (Kobe Bryant), втім він також грав і в наступній моделі - 2k5 (фото нижче: біло-блакитні кросівки).

Nike Air Zoom Huarache 2k5 - 2004 рік

Nike Air Max 90 Current Huarache - 2009 рік

Ця модель являє собою справжнього Франкенштейна, так як є сумішшю кросівок Air Max 90 з Air Huarache і підошвою Nike Free.

Nike Air Max 90 Current Huarache - 2009 рік

Nike Zoom Huarache TR Mid - 2010 рік

Більш нова версія кросівок Huarache, що носить спадщину Тінкера Хатфілда (Tinker Hatfield), вийшла під назвою Dynamic Fit. Кросівки з'явилися в продажу в 2010 році і відразу стали дуже популярними. Серед тих спортсменів, хто носив їх, можна виділити баскетболіста Амарі Стадемайр (Amar'e Stoudemire), а також ці кросівки зіграли важливу роль в історії Національної Футбольної Ліги - NFL.

Nike Zoom Huarache TR Mid - 2010 рік

Nike Huarache Free 2011 - 2012 року

Одним з улюблених занять дизайнерів Nike можна вважати комбінування моделей і технологій. В даному випадку мова йде про комбінації Nike Free і Huarache. Що в підсумку призвело до появи на магазинних полицях кросівок Nike Air Huarache і Nike Air Flight Huarache, а також Nike Air Huarache Light.

Читайте також: Чому кросівки Nike Air Huarache так популярні?

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

02 червня 2016 року