Людина на ім'я Бен Юн (Ben Yun) знає відповідь на це питання, адже саме він відповідальний за створення Air Max 1 Ultra Flyknit - кросівок, які отримали звання кращих у всій серії Air Max. Давайте заглянемо за лаштунки створення і познайомимося з кросівками ближче.

Бен, розкажи про перші етапи роботи, мету проекту і початкові ідеї

Базова задача була такою: ми повинні були спроектувати максимально легкі і зручні кросівки. Ми розуміли, що потрібно зберегти первісний вигляд кросівок Air Max 1, не дивлячись на використання технології Flyknit (тканинне полотно). Пошук кращого рішення зайняв довгий час, але в підсумку з'явилися перші ескізи кросівок Air Max 1 Ultra Flyknit, на яких практично з самого початку була комбінація більш густої і більш рідкої сіточки.

Комбінацію частої і рідкої сіточки у візерунку також використовують при пошитті светрів

Якщо Ви поглянете на корпус кросівок Air Max 1 Ultra Flyknit, то побачите, що вони складаються з своєрідного тканинного матеріалу - це, власне, і є Flyknit. Ми ретельно продумали розміщення вентиляційних отворів у корпусі, тому сьогодні можна з упевненістю сказати, що наші Air Max 1 найлегші та надзвичайно зручні.

Кращі кросівки Air Max 1 за всю історію. Які вони?

Міг би ти розповісти про те, як вам працювалося з абсолютно новим корпусом з Flyknit?

Найважче було зберегти характерні для кросівок Air Max 1 риси. Якщо уважно подивитися на цю модель, навіть здалеку можна помітити виразний контраст кольорів свушу і корпусу, а також їх своєрідний стиль виконання. Фанати Air Max 1 легко визначать дану модель з сотень інших саме за цими ознаками. Ось тому нам так важливо було зберегти їх у новій моделі.

Щоб домогтися потрібного результату, ми спроектували і приєднали до бічної частини кросівок особливу панель. І це, як на мене, пряме попадання в десятку, адже завдяки такому рішенню ми зберегли неповторний стиль оригінальної версії кросівок у нових Air Max 1 Ultra Flyknit.

Air Max 1 Ultra Flyknit

Якщо ми вже торкнулися теми корпусу - розкажи, як ви домоглися збереження його форми?

Через те, що Flyknit це м'який і дуже еластичний матеріал, нам довелося зміцнювати його за допомогою технології Hyperfuse (система термоз'єднуванням трьох різних шарів матеріалу, що дає на виході один високоякісний та добре вентильований шар). Таким чином, ми домоглися збереження форми корпусу у новій моделі.

Вперше для моделі Air Max 1 була використана підошва Ultra. Важко було реалізувати її в проекті? Як виглядав процес реалізації?

Спочатку ми планували використовувати традиційну підошву з повітряною подушкою Air Max. Ми хотіла поекспериментувати з нею таким чином, щоб отримати більшу еластичність і скорегувати вагу, видаливши весь зайвий матеріал. Більшою мірою це означало б видалення гумових елементів і видалення газової подушки. Зваживши всі за і проти, ми вирішили піти в сторону технології Ultra.

Як виглядає виробничий процес створення корпусу на базі Flyknit?

Конструкція корпусу оригінальних кросівок Air Max 1 дуже проста, і ми хотіли, щоб так і залишалося. Flyknit - специфічний матеріал, тому в залежності від місця розташування на корпусі нам потрібно було змінювати підхід до технології плетіння. Місцями тканина корпусу має більш часте плетіння, що дає більш еластичну і міцну структуру, а місцями - більш рідке, що дозволяє отримати високу вентиляційність матеріалу і більш зручне облягання тканини на стопі. Завдяки нашим старанням нові Air Max 1 - ідеальні кросівки на літо.

Не дивлячись на те, що у нас в розпорядженні повно технологій і обладнання, що дає змогу реалізувати проект будь-якої складності, Flyknit зробив нам виклик.

Кожен відрізок тканини має свій унікальний малюнок, саме тому не всі пари схожі одна на одну

Air Max 95 і Air Max 1 - це дві найбільш популярні моделі у всій лінії AM. Увійшовши в роботу над проектом ви хотіли створити кращі Air Max в історії? Чи відчували відповідальність перед майбутніми покупцями?

Це була величезна відповідальність. Щоб ви розуміли, велика частина моєї професійної кар'єри в Nike це якраз робота над кросівками Air Max, тому для мене це було щось особисте. Ефективне впровадження технології Flyknit і створення конструкції корпусу, який ідеально пристосовується до стопи - все це стало для мене хорошим досвідом і одночасно надзавданням, оскільки потрібно було домогтися більшого комфорту зберігаючи класичну конструкцію корпусу.

Можете в кількох словах описати нові кросівки Air Max 1 Ultra Flyknit?

Дуже зручні і насправді кращі з усіх Air Max 1, випущених на сьогоднішній день.

З ними на ногах Ви відчуваєте, ніби ходите босоніж

Бен Юн (Ben Yun) - відповідальний за створення Air Max 1 Ultra Flyknit

Бен Юн - старший дизайнер кросівок, котрий працює в компанії Nike більше 20 років. Співавтор безлічі моделей Air Max, наприклад, Air Max 95 Jacquard - кросівок, створених на честь 20-річчя моделі в 2015 році.

По темі: Як відрізнити підроблені кросівки Nike Air Max?

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

01 серпня 2016 року