Кілька прогулянок з донькою серед таких самих як вона карапузів пройшли дуже весело, однак не пройшли непомітно для моїх новеньких кросівок. Десяток наступань на ноги, пил, пісок і багато інших "веселощів" змусили мене дістати свої чистячі приналежності і приступити до відновлення порядку. Уявіть, яким був мій ШОКОВИЙ стан, коли звичайна зубна щітка мало не "вбила" матеріал на моїх Nike Air Force 1 Low з лімітованої колекції Yacht Club...

Починалося все дуже навіть позитивно: я приготував набір для чищення кросівок Jason Markk, самі кросівки і, прикинувши, що стандартна щітка, що входить в набір Premium Kit не підходить для мого випадку, взяв більш м'яку зубну щітку.

Виробник заявляє, що кросівки Nike Air Force 1 Low "Yacht Club" (488298-430) виконані зі шкіри, однак візуально цей матеріал більше схожий на суміш замші і нубуку. Якийсь шкіряний ворсинчастий матеріал...

Звичайно, Jason Markk дає можливість купити преміум варіант щітки Premium Brush, створеної спеціально для чищення особливо м'яких матеріалів, але під рукою її у мене не було, тому я використовував те, що було в зоні досяжності. Мій "польовий набір" виглядав так:

Мій набір для чищення кросівок Nike Air Force 1 Low "Yacht Club"

Далі я почав вивчати ступінь забруднення і самі плями. Скажу відразу, була надія на те, що більша частина забруднень зійде після сухого очищення, тобто протирання, зчісування та струшування...  Але дива не сталося, плями залишилися на місці і, підозрюю, що це були плями іржі, що дісталися мені з чудо гірки для дітей.

Для більшої ясності, пропоную подивитися на кросівки ближче:

Кросівки Nike Air Force 1 Low "Yacht Club" після прогулянки на дитячому майданчику

Коли всі сухі частинки бруду були видалені, я приступив до вологого очищення. Тут все як по інструкції зі статті про чищення кросівок за допомогою Jason Markk: я намочив зубну щітку проточною водою, струсив з неї зайву вологу і наніс кілька крапель миючого засобу Jason Markk.

Вологе очищення кросівок
Знову злегка намочив зубну щітку, знову струсив зайву вологу і після цього, плавними круговими рухами плямка за плямкою продовжував чистити свої Nike Air Force 1. Зайву вологу, як і піну, що залишилася після чистки, я дбайливо забирав рушником.

Скажу чесно, такий матеріал я чистив вперше, але розраховував, що сама чистка не буде важкою, адже я максимально перестрахувався. Щетина зубної щітки, яку я використовував, була досить м'якою, а сам засіб для чищення не залишав плям після висихання. Принаймні я так думав в той момент ...

Перший кросівок готовий.

Відмотавши час назад, розумію, що вже тоді я запідозрив недобре, адже місце, яке я чистив, стало трохи світліше решти корпусу кросівок. З надією на те, що все стане на місця після висихання, я взявся за другий кросівок. Пара хвилин - і другий так само готовий (зіпсований).

Після завершення всіх процедур я поставив свої "чисті" Nike Air Force 1 на балкон збоку від прямих сонячних променів і почав чекати їх повного висихання.

Весь процес зайняв кілька годин. Весь цей час я сидів далеко від кросівок, сподіваючись, що ось-ось підійду до них і побачу зовсім чисті форси без будь-яких потертостей.

Але диво вдруге обійшло мене стороною, тому, взявши в руки кросівки, я побачив світлі плями на очищених ділянках корпусу. Більш того, сам матеріал став якимось скуйовдженим (ворс матеріалу був трохи пошкоджений).

Кросівки після висихання

У цей момент на душі була печаль рідкісна, але хоч як крути найважливіший досвід я тоді отримав.

Не варто чистити делікатні матеріали кросівок щітками з грубою щетиною, в тому числі зубними щітками (навіть при наявності позначки "Soft"). Використовуйте для цих цілей спеціальну щітку для делікатних матеріалів, наприклад - Premium Brush.

Чистка Nike Air Force 1 Low "Yacht Club" - спроба №2!

Як Ви всі знаєте, кросівки з делікатного матеріалу (як і будь-яке інше взуття) чистими залишаються недовго. Через якийсь час переді мною знову було завдання знайти вірний спосіб очищення кросівок, тому я приготувався до спроби №2!

Знаючи всі нюанси першого невдалого разу, я підготував дещо інший "польовий" комплект матеріалів (комплект #2):

Чистка Nike Air Force 1 Low "Yacht Club" - спроба №2!

Я вирішив так: мочалка для миття посуду дуже м'яка, і за умови, що я не буду сильно терти нею кросівки - матеріал корпусу пошкодити мені не вдасться. До того ж, після чистки за допомогою мочалки я зможу знову "покласти" ворс шкіри. А мило взяв для проби.

Результат другої чистки мене дуже порадував, саме тому я хочу поділитися послідовністю дій з Вами.

Поради з чищення кросівок Nike Air Force 1 з делікатного матеріалу:

Я завжди починаю з підошви: знімаю зайвий бруд, опісля змочую і спінюю мочалку з милом, тру нею по підошві, після чого збираю всю піну і бруд тією ж мочалкою з мого "польового" набору. Порядок чищення корпусу я опишу нижче:

1. Мочим мочалку, віджимаємо до стану, коли вода з неї вже не стікає, і протираємо корпус кросівок (мета - злегка намочити корпус).

2. Після того, як корпус кросівок стане злегка вологим, проводимо мочалкою по милу (так щоб зачепити трохи) і підставляємо мочалку під натиск води. Мета - намочити, а після спінити мочалку (зверніть увагу, в результаті на мочалці не повинно бути шматочків мила, лише піна.). Приклад того, що виходить у мене:

Чищення кросівок з делікатного матеріалу

3. Очищаючи свої кросівки, я умовно поділяю їх корпус на зони, кожну із зон я очищаю окремо. Тут важливо запам'ятати один принцип: очистили брудну ділянку, промили мочалку під проточною водою від піни і прибрали піну з кросівок (так кілька разів на кожній ділянці).

Мило з корпусу потрібно повністю прибрати, інакше після висихання отримаєте розводи на матеріалі кросівок.

4. Після того, як всі брудні ділянки очищені, необхідно "промокнути" кросівки рушником. Просто притискайте сухий рушник до корпусу кросівок. Це робиться для того, щоб прибрати зайву вологу і вберегти матеріал кросівок від зайвого намокання...

Я залишився задоволений результатом виконаної роботи, більше того, мені здається, що і плями від попереднього невдалого очищення стали менш помітні. Ось кілька фото того, як виглядали мої кросівки Air Force 1 до і після чистки.

До:

Кросівки до чищення

Після:

Кросівки після чищення

Для більшої ясності, ось ще один приклад до чищення:

І після чистки:

На цьому все, друзі. Якщо будуть питання - задавайте, і ось ще: якщо Ваші Air Force 1 не з делікатного матеріалу, як у мене, а зі шкіри, тоді Вам точно потрібно подивитися це відео:

Матеріали по темі: Коротко і по справі: як доглядати за кросівками?

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

08 листопада 2016 року