Неважливо, яке взуття Ви вибрали: класичне або спортивне, шкіряне або замшеве, дороге чи не дуже - кожна з пар вимагає регулярного і грамотного догляду. Пам'ятайте, дотримуватися основних правил догляду за взуттям нескладно, і якщо Ви дійсно хочете цього навчитися, ми з радістю підкажемо як це зробити!

1. Обробка взуття захисними засобами

Регулярно консервуйте Ваше взуття відповідними захисними засобами. Пам'ятайте: вберегти легше, ніж відновити. Саме тому перед першим використанням ми настійно рекомендуємо обробити Ваше взуття захисним засобом. Така обробка забезпечить максимальний захист кросівок перед вологою і брудом, що в свою чергу призведе до збільшення терміну служби взуття і тим самим збереже його первинний зовнішній вигляд набагато довше в порівнянні з необробленим взуттям.

Кожен тип матеріалу потребує свого індивідуального засобу для захисту, але в цілому такі засоби можна поділити на дві великі групи:

  • для гладкої шкіри/шкірозамінника - тут підійдуть бальзами для шкіри на основі бджолиного воску, наприклад, Renapur;

  • для ворсистих і делікатних матеріалів: замша, нубук, полотно, нитка і т.д. - тут підійдуть водовідштовхувальні спреї, наприклад, Tarrago Nano Protector, Crep Protect або Jason Markk Repel.

Обробка взуття захисними засобами - перше правило догляду за взуттям

В процесі експлуатації взуття процедуру обробки слід повторювати після кожного серйозного намокання і сушки.

2. Ложка для взуття і розв'язані шнурівки

Не забувайте взувати і знімати тільки розшнуруване взуття. Це збереже отвори для шнурівок і верх корпусу Вашого взуття в цілості. Так само, щоб не порушити систему підтримки п'яти, при взуванні користуйтеся спеціальною взуттєвою ложкою.

3. Уникайте намокання взуття

Звичайно ж, настільки наскільки це можливо. У надто мокрому взутті послаблюються прошиті і проклеєні шви, що призводить до їх передчасного псування. До того ж через надлишок вологи можуть полиняти матеріали корпусу взуття, тим самим вони можуть пофарбувати інші елементи. Для уникнення подібних проблем дивіться пункт #1 нашого посібника.

4. Чищення взуття

Чистку взуття потрібно проводити за допомогою щадних очисних засобів, які видалять забруднення і при цьому не пошкодять та не знебарвлять матеріал Ваших кросівок (вони можуть бути у вигляді рідини або пінки). Для різних матеріалів підходять різні щітки та засоби! Зверніть особливу увагу: засіб для чищення або щітка, використані не за призначенням або в обхід рекомендації виробника, можуть безповоротно пошкодити матеріал взуття. Наприклад, способи чищення замшевого взуття кардинально відрізняються від способів очистки кед з тканини.

В тему: Чистка кросівок Nike Air Force 1 Yacht Club - гіркий досвід

Засіб для чищення кросівок або щітка для взуття мають бути використані за призначенням та як у рекомендації виробника

Ось список рідин і пінок для чищення взуття, які ми рекомендуємо:

В тему: Чистка кросівок за допомогою Jason Markk Premium Kit

5. Прання взуття

Категорично не рекомендується прання кросівок в пральній машині! Це згубним чином діє на матеріал корпусу (після чого він може тріскатися або розлістися), призводить до ослаблення проклеєних швів і появи слідів клею на кросівках. Так само прання може призвести до линяння одного з кольорів корпусу і фарбування інших.

6. Сушіть взуття правильно

Пам'ятайте: сушка взуття повинна проходити виключно при кімнатній температурі. В жодному разі не сушіть Ваші кросівки під прямими сонячними променями або біля джерел тепла. Розшнуруйте взуття, вставте в нього дерев'яні або пластикові формотримачі, а в решту порожніх місць "набийте" м'який папір (якщо формотримача під рукою немає, вистачить і одного паперу). Папір вбере в себе всю вологу, а формотримачі збережуть первісну форму Вашого взуття. Коли папір вбере в себе достатньо вологи - поміняйте його на новий. Після сушіння взуття переходьте до пункту #1.

7. Підтримуйте гігієну всередині взуття

Час від часу провітрюйте своє взуття на свіжому повітрі. Також використовуйте спеціальні взуттєві дезодоранти: вони не тільки усувають неприємний запах поту, але і перешкоджають розмноженню бактерій. З професійних дезодорантів рекомендуємо Tarrago Fresh Deo Spray та освіжаючі капсули Crep Protect Pills.

Підтримуйте гігієну всередині взуття

8. Не носіть одну і ту ж пару взуття щодня

При звичайному використанні взуття протягом дня його корпус вбирає в себе стільки вологи з наших стоп, що для повного висихання йому буде потрібно ще не менше доби. Саме тому (якщо у Вас є можливість) намагайтеся не носити одну і ту ж пару щодня - давайте Вашому взуттю "відпочити" і просохнути природним чином (при кімнатній температурі). Це підвищить не тільки термін служби взуття, а й збереже його естетичний вигляд протягом більшого часу. Про те, як сушити взуття дивіться в пункті #6.

9. Зберігання взуття поза сезоном

Правильне зберігання взуття продовжує його життя. Щоб відкласти взуття до наступного сезону, ретельно очистіть його, висушіть, обробіть захисними засобами і провітріть на свіжому повітрі. Після цього залиште в сухому провітрюваному місці (там, де немає прямих сонячних променів). Не слід зберігати Ваше взуття у пластикових пакетах - візьміть тканинні (це потрібно для правильної вентиляції).

Зберігання взуття поза сезоном

Як ми говорили на початку, правильний догляд за взуттям - заняття нескладне, але відповідальне. Якщо Ви хочете закріпити наші поради в пам'яті, рекомендуємо до прочитання добірку Основних помилок по догляду за взуттям. Так само в тему буде наш наступний матеріал: Коротко і по справі: як доглядати за кросівками?

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

30 листопада 2018 року