На сторінках нашого блогу ми вже встигли торкнутися кількох важливих тем, пов'язаних з доглядом за взуттям. Тепер, заглиблюючись у деталі, ми хотіли б розповісти Вам про те, як правильно чистити замшеве взуття, яких правил потрібно дотримуватися при такому очищенні і, звичайно, розглянути засоби для чищення, які підійдуть саме для взуття із замші. Ну що ж, поїхали...

Перше, що варто знати перед тим, як взути свої новенькі замшеві кросівки або будь-яке інше взуття із замші в школу, універ чи на роботу: не забудьте її обробити спеціальним захисним засобом, наприклад водовідштовхувальним спреєм Crep Protect.

Важливо! Наносити подібні засоби (зазвичай це спреї) потрібно в декілька шарів: з відстані 30 см нанесіть Ваш засіб, після цього дайте взуттю просохнути і повторіть процедуру (мінімум - 1, максимум - до трьох разів).

Навіщо потрібні такі засоби? Все дуже просто: водовідштовхувальний спрей захистить первісний вигляд Вашого замшевого взуття, а під час використання взуття буде менше намокати та забруднюватися. На додаток до цього, очистити забруднення з Вашого взуття в майбутньому стане набагато легше.

Тепер перейдемо безпосередньо до чищення, адже незалежно від того, були оброблені Ваші замшеві кросівки захисними засобами чи ні, Вам з часом доведеться їх почистити. Як це зробити ми розповімо далі.

Основні правила чищення замшевого взуття

#1 правило вологого чищення

Чистити мокре замшеве взуття категорично не рекомендується, однак це не означає, що не можна проводити його очищення з використанням вологи. Ось приклад чистки замшевих кросівок за допомогою рідини Jason Markk Premium Shoe Solution і преміум щітки Jason Markk Premium Brush:

Додатково рекомендуємо Вам прочитати статтю про чищення кросівок Nike Air Max 90 OG Infrared з замшевими вставками з допомогою Jason Markk.

Чому не можна чистити мокре замшеве взуття?

Тому що бруд ще глибше проникне в волокна замші, після чого вивести його буде набагато складніше. У разі, якщо Ваше взуття вологе або повністю мокре, необхідно спочатку просушити його, а вже після цього приступати до чищення.

Щоб взуття зберегло свою форму після висихання, використовуйте дерев'яні правила (колодки) або набивайте у ще вологе взуття зім'яті листи газети так, щоб носок був прямим. Сушити замшеве (як втім і будь-яке інше) взуття потрібно при кімнатній температурі. Не використовуйте ніяких батарей чи обігрівачів!

Читайте також: Основні помилки при догляді за взуттям

#2 правило сухого чищення

Сухе замшеве взуття можна чистити за допомогою спеціальних щіток і гумок. Це, мабуть, найбільш щадний спосіб для даного матеріалу. Струшуючими рухами акуратно очистіть бруд з поверхні Вашого взуття.
 

Чистка замшевих кросівок за допомогою щітки з набору Jason Markk Suede Cleaning Kit

Для цих цілей можна використовувати щітки з наборів:

Ви також можете використовувати будь-яку іншу щітку з м'якою щетиною. Важливо не "вбити" пил і бруд в матеріал, а вичесати їх. Тільки будьте уважні, вибираючи щітки з інших наборів, так як навіть зубна щітка може пошкодити делікатний матеріал Вашого взуття.

Гумки для чищення замшевого взуття також добре себе зарекомендували. На вибір це можуть бути професійні ластики, як в наборі Suede Cleaning Kit, а також підручні, наприклад, звичайна офісна стиральна гумка білого кольору.

Очищення замшевого взуття спеціальною гумкою з набору Suede Cleaning Kit

#3 правило - очищення плям солі

Іноді на замшевому взутті можуть з'являтися розводи від солі. Особливо актуальна ця проблема в зимовий період року. Впоратися з такими соляними розводами допоможе ганчірка, змочена в теплому молоці, або розчин води і оцту в концентрації 1:1 (наприклад, чайна ложка води + чайна ложка оцту, перемішуємо).

Використовуйте ватні тампони для того, щоб нанести розчин на проблемні ділянки Вашого взуття, а після постарайтеся видалити його рештки з замші, змочуючи тряпку в проточній воді.

#4 правило - чистка жирних плям

Плями жиру на замшевому взутті це серйозна проблема. Щоб позбутися такого забруднення Вам потрібно спочатку "витягнути" жир з волокон, а вже потім приступати до очищення. Добре "витягує" жир з різних тканин, і в тому числі з замші, звичайний тальк, який використовується в дитячій присипці.

Спосіб використання досить простий: тальк потрібно насипати на забруднену ділянку, а через 3-8 годин зібрати залишки за допомогою щітки для замші (правило #2 нашої інструкції). Для коричневого взуття можна скористатися розчинною кавою, яка як і тальк абсорбує жир із волокон замші.

Висновок...

Як і у випадку з будь-яким іншим делікатним матеріалом (якщо звичайно це не натуральна шкіра), замшеве взуття швидко забруднюється і зовсім непросто чиститься, саме з цієї причини багатьом воно видається непрактичним і недовговічним. Можливо люди просто не знають правил догляду за замшею? Надіємось, що після цієї статті деякі з Вас подивляться на замшеве взуття як на гідного кандидата для покупки.

Свої запитання, зауваження та доповнення до даної теми Ви можете залишати в коментарях. Ми з радістю їх прочитаємо і по можливості поповнимо наш невеликий посібник з чищення замшевого взуття Вашими порадами з власного досвіду.

   
  

Автор блогу Роман Юрченко,

14 грудня 2019 року